Att ta hunden till veterinären är något alla kommer behöva göra. Det är dock bra att veta vad man ska förvänta sig och hur man förbereder inför besöket. Här tittar vi på alla nödvändiga punkter med hopp om att göra veterinärbesöket smidigare.
Förberedelser
Som ägare är det väldigt viktigt att man kan sin hunds sjukdomshistoria och kan förmedla iakttagelser och berättelser som bättre kan informera veterinären. Detta kan ibland vara skillnaden mellan veterinärens förmåga att ställa rätt eller fel diagnos. Ju mer information man kan komma desto bättre. Så länge den är väsentligt förstås. Av denna anledning kan man vilja dokumentera symptom som inte håller i sig men fortfarande kan vara av vikt för veterinären att veta.
På plats
Väl hos veterinären ska hunden alltid vara kopplad. En del hundar blir dock stressad av att vara inne på kliniken och det kan då vara bättre att låta den vänta utomhus eller i bilen beroende på temperaturen och vädret. Anledning till kopplingen är att minska smittspridning genom direkt kontakt med andra hundar. Planera alltid för eventuella väntetider. Även vid inplanerade besök finns det saker och ting som kan hindra veterinären att hålla tiden, som akutfall eller att besöket innan tar längre tid än väntat. Som tur är har ju praktiskt taget alla med sig sin egen underhållning i fickan idag i form av mobilen. Och vill man sätta sig ned och spela lite spel eller spendera tid på social media kan man nog få tiden att gå ganska snabbt. Så länge man alltid ser till att ha koll på hunden sin.
Dags att komma in
När man väl kommer in till undersökningsrummet kommer veterinären fråga om sjukdomshistoria. Detta är varför den som följer med hunden ska känna till hunden väl så att inget missas. Undersökningen kan inkludera både grundundersökning och specialundersökning. Specialundersökningar kan vara saker som ultraljud, röntgen, mätning av blodtryck, EK eller liknande. Det kan också vara aktuellt att ta prover som blod, avföring eller urin. Ibland kan analyser av dessa vara avgörande för en korrekt diagnos och man kan då behöva boka in ett nytt besök senare.
Försäkring
Om hunden är försäkrad kan man ofta få hjälp med oförutsedda utgifter. Ägaren ska då själv kontakta sitt försäkringsbolag för att ta reda på om försäkringen täcker behandlingen som krävs. Ersättningsbelopp kan dock variera beroende på faktorer som ålder. Att ta med det aktuella försäkringsbrevet till veterinären är en god idé.