Svenskarnas favorithusdjur

admin Hund

Att ha husdjur är idag inte alls något unikt då runt vart tredje svenskt hushåll har någon typ av husdjur. Det vanligaste är katten, medan hunden kommer på en tät andraplats. Andra husdjur som tenderar att vara populära i de svenska hemmen är kanin och fågel. För äldre människor som kanske är ensamma blir ett husdjur ett ovärderligt sällskap och barn som växer upp med husdjur får tidigt lära sig att ta ansvar.

Att införskaffa husdjur är dock ingenting man ska göra över en natt, tvärtom kräver det både tid och eftertanke. Ett djur innebär ett nytt ansvar där du som ägare är den som ska se till att djuret mår bra. Se till att läsa på ordentligt innan du tar det slutgiltiga beslutet att skaffa husdjur. Du bör även ha i åtanke om det finns någon i familjen eller ens närhet som är allergisk eller kanske rädd.

Hund och katt

Hunden sägs vara människans bästa vän och relationen till en hund blir oftast unik och nära. Hunden är klok och välvillig, men det ska nämnas att en hund innebär en livsförändring eftersom den kräver mycket arbete och tid. Katter är däremot i regel enklare att sköta och sällskapliga, men samtidigt väldigt självständiga och allergiframkallande. Det finns med andra ord för- och nackdelar med olika husdjur, varför du ska ge valet av djur den tid det behöver.

Kanin och fågel

Om du vill testa att ge dina barn ett husdjur att ta hand om kan en kanin eller fågel vara ett alternativ. Har du egen trädgård kan du ställa ut kaninen i en utehage under sommarperioden, vilket även barnen uppskattar eftersom det blir mysigt att gå ut till djuret. En fågel kräver skötsel och framför allt rengöring av buren, men i övrigt brukar det vara ett bra val som första husdjur till ett större barn.

Barn och husdjur – att tänka på

Det finns generellt sett skillnader mellan husdjur i hur pass barnvänliga de tenderar att vara. Ett marsvin är exempelvis i regel lite barnvänligare än hamstern, medan det med hundar mer grundar sig på vilken typ av ras det handlar om. Papegojor kan vara ett charmigt sällskap även till barnen, men tänk på att näbben är vass och att du normalt sett inte har samma möjlighet att uppfostra en fågel som en hund.

You May Also Like..

Besök till veterinären

Att ta hunden till veterinären är något alla kommer behöva göra. Det är dock bra att veta vad man ska […]